Jak zapobiegać stresowi oksydacyjnemu

Jak zapobiegać stresowi oksydacyjnemu?

Zapewne nie raz w naszym życiu pojawiło się pojęcie “stres oksydacyjny”- ale czym on dokładnie jest i z czym się wiąże? Co zrobić, aby jemu zapobiec?

Stres oksydacyjny to wynik zaburzonej równowagi pomiędzy natężeniem procesów oksydacyjnych, które powodują powstawanie reaktywnych form tlenu (wolne rodniki) i systemem obronnym- antyoksydacyjnym. Wolne rodniki atakują zdrowe komórki, uszkadzają błony komórkowe, białka, tłuszcze, DNA.
Całkowicie naturalne jest, że pewna ich ilość w organizmie występuje i odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu procesów komórkowych, natomiast aby nie dopuścić do ich nadmiaru, należy organizmowi dostarczać z zewnątrz antyoksydanty.

Co powoduje nagromadzenie się wolnych rodników w naszym organizmie?
-przede wszystkim dieta, która obfituje w żywność wysokoprzetworzoną (tłuszcze trans, nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste)
-niewłaściwy styl życia
-mało snu
-przewlekły stres
-palenie papierosów
-picie zbyt dużej ilości alkoholu
-zbyt duża i niewłaściwa ekspozycja na promieniowanie słoneczne
-zanieczyszczone środowisko
-brak aktywności fizycznej, ale również zbyt duża jej ilość (sport wyczynowy)
-zażywanie leków jak tabletki antykoncepcyjne, antydepresyjne, sterydy, antykoagulanty

Do czego może doprowadzić nadmierne gromadzenie się stresu oksydacyjnego?
Nadmierna kumulacja wolnych rodników w organizmie może skutkować wystąpieniem chorób nowotworowych, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, zaćmy, cukrzycy typu drugiego, udaru mózgu, zawałów serca, choroby Parkinsona, Alzheimera. Przez fakt, że nadmierna ilość wolnych rodników uszkadza błony komórkowe, kwasy tłuszczowe przyczynia się to do szybszego wiotczenia skóry, a co za tym idzie starzenia się.

W takim razie co możemy zrobić, aby nie dopuścić do tych sytuacji?
Przede wszystkim zadbać o swój styl życia, właściwą dietę, efektywnie wysypiać się, czyli dbać o to aby wieczorem zmniejszyć emisję niebieskiego światła pochodzącego z urządzeń jak telefon, telewizor, komputer, tablet, które zmniejszają wydzielanie melatoniny- hormonu ułatwiającego zaśnięcie i regenerację w czasie snu, zadbać o właściwą aktywność fizyczną, ale jednocześnie znaleźć taką, która sprawia nam najwięcej przyjemności.
Jak wspomnieliśmy wcześniej dieta odgrywa bardzo ważną rolę w homeostazie organizmu, substancjami które zwalczają wolne rodniki są antyoksydanty pochodzące z żywności: witamina A, E, C, beta-karoten, likopen, antocyjany.
Witaminę A znajdziemy w dużych ilościach w żółtkach jaj, produktach mlecznych, podrobach, szpinaku,
Witamina C znajduję się w czerwonej papryce, jagodach, natce pietruszki.
Witaminę E w olejach roślinnych, zielonych warzywach liściastych, orzechach.
Beta karoten- jest prowitaminą A i znajduje się głównie w marchwi, dyni, czerwonej papryce, szpinaku, jarmużu.
Najlepszym źródłem likopenu są pomidory i jego przetwory jak koncentrat pomidorowy, przeciery, passaty, ketchup.
Antocyjany znajdują się głównie w owocach jagodowych, aronii, owocach czarnego bzu, ciemnych winogronach, bakłażanie, czerwonej kapuście, czereśni.

Dieta w Kokosie dba o to, aby te wszystkie składniki znalazły się w jadłospisie, ponieważ wiemy jak ważne jest już teraz zadbanie o własne zdrowie. Pamiętajcie, że zawsze najlepsza jest profilaktyka, a nie leczenie! 🙂

Bibliogragia:

Kulbacka J., Saczko J., Chwiłkowska A., Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek, Pol. Merk. Lek., 2009, XXVII, 157, 44

Michalak A., Krzeszowiak J., Markiewicz-Górka I., Starzenie się organizmu a stres oksydacyjny oraz zmniejszona sprawność systemów naprawczych, Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 1483-1491

Ścibior-Bentkowska D., Czeczot H., Komórki nowotworowe a stres oksydacyjny, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2009; 63: 58-72

Rahman T., Hosen I., Islam M., „Oxidative stress and human health. Advances in bioscience and biotechnology 2012, 3:997-1019

Szajdek A., Borowska J. „Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004; 4(41), 5-28

Szajdek A., Borowska E. J. „Bioactive compounds and health-promoting properties of berry fruit: a review” Plant. Foods Hum. Nutr. 2008; 63, 147-156

Przeczytaj więcej

Dieta dla mózgu

Dieta dla mózgu

Odpowiednie odżywianie się jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, a szczególnie dla mózgu. Zmiany ewolucyjne spowodowały trzykrotne zwiększenie masy mózgu u człowieka, co

Więcej
Odchudzanie - jak zacząćv

Odchudzanie – jak zacząć?

Zapewne niejednokrotnie słyszeliśmy wokół, że jak dieta to od poniedziałku?Myślimy, że wiele razy! 🙂 Może sami obiecujemy sobie, że magiczny dzień będzie właśnie tym, od

Więcej

Bądź na bieżąco!

[FM_form id="1"]